[email protected] | 48 613-47-78

Sektor wieprzowy

Unia Europejska jest największym eksporterem wieprzowiny na świecie z rocznym eksportem wynoszącym ponad 5 milionów ton. Jest to zatem jedna z najważniejszych gałęzi w unijnym rolnictwie. W porównaniu z innymi sektorami produkcji mięsa, hodowla świń ma największy udział odpowiadając za 8,5% całkowitej produkcji rolnej w UE‐27. Udział produkcji wieprzowiny w całkowitej produkcji mięsa w UE wynosi 35%. Przemysł ten stoi jednak w obliczu poważnego kryzysu spowodowanego wirusem Afrykańskiego pomoru świń (ASF), który może doprowadzić do znacznych szkód gospodarczych lokalnie i w całej Europie.

Co to jest Afrykański pomór świń?

Afrykański pomór świń jest chorobą wirusową, która atakuje świnie domowe i dziki. Choć dla ludzi wirus ten jest nieszkodliwy, to dla świń jest zazwyczaj śmiertelny. Obecnie na ASF nie ma ani szczepionek, ani lekarstw, a wyeliminowanie tej choroby może zająć kilka lat. W ostatniej dekadzie liczba ognisk ASF wzrosła. W chwili powstawania tego tekstu choroba nadal występuje w 12 krajach europejskich: Bułgarii, Estonii, Litwy, Łotwy, Niemczech, Polsce, Rumunii, Serbii, Słowacji, Ukrainie, Węgrzech, Włoszech. Ognisko ASF na danym obszarze lub w danym kraju może poważnie wpłynąć na przemysł wieprzowy, ponieważ prowadzi do wybicia dużej liczby trzody chlewnej, ograniczeń w handlu, i w konsekwencji znacznych strat finansowych.

Wykrywanie, zapobieganie, zgłaszanie

W obliczu tak niszczycielskich skutków pojawienia się ASF, kluczem do powstrzymania tej śmiertelnej choroby jest jej wykrywanie, zapobieganie i zgłaszanie. Ta kampania ma na celu podniesienie świadomości i pomoc w ogólnym zrozumieniu, czym jest ASF i jak można z nim walczyć poprzez zapobieganie (jak uniknąć zakażenia i chronić gospodarstwa oraz inwentarz żywy), wykrywanie (jak rozpoznawać objawy ASF) oraz zgłaszanie (co zrobić w przypadku podejrzenia zakażenia). Załączany pakiet informacyjny tej kampanii zawiera: uzasadnienie kampanii, infografikę, ulotkę oraz cztery posty gotowe do publikacji w mediach społecznościowych informujące o objawach ASF, środkach bezpieczeństwa i punktach kontaktu w przypadku podejrzenia zakażenia. Celem kampanii uruchomionej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jest informowanie hodowców trzody chlewnej o ASF, wspieranie krajów sąsiadujących z regionami dotkniętymi chorobą oraz pomoc w zwalczaniu choroby w Europie.

Pliki do pobrania: Plakaty

Więcej informacji:

Witryna kampanii #StopASF: https://efsa.gitlab.io/multimedia/asf/index.html#/
Europejski Urząd ds. Żywności i Bezpieczeństwa: https://www.efsa.europa.eu/

Warszawa dn. 20 kwietnia 2021r.

 

Wytyczne dotyczące praktycznego wdrażania zasad spełniania wymagań bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących świnie zgodnie z wymaganiami załącznika  II RWK 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021. ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń.

 

  1. Zasady bioasekuracji ustanawia załącznik II do RWK 7 kwietnia 2021r. ustanawiającego specjalne środki kontroli w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń.

 

  1. Zasady bioasekuracji dotyczą gospodarstw utrzymujących świnie:

– w obszarze  objętym ograniczeniami I (dawna strefa żółta)

– w obszarze objętym ograniczeniami II (dawna strefa czerwona)

– w obszarze objętym ograniczeniami III (dawna strefa niebieska)

z których

– świnie będą wywożone poza obszary objęte ograniczeniami;

– materiał biologiczny będzie wywożony poza obszary objęte ograniczeniami;

– UPPZ będą wywożone poza obszary objęte ograniczeniami;

– świeże mięso, surowe wyroby mięsne oraz produkty mięsne otrzymane ze świń utrzymywanych i ubitych w obszarze objętym ograniczeniami II i III będą wywożone poza te obszary.

 

  1. Gospodarstwa, które wprowadzają na rynek zarówno zwierzęta, jak i ww. produkty zwierzęce opisane w pkt 2. muszą wdrożyć następujące zasady utrzymania świń:
  2. a) nie może być bezpośredniego ani pośredniego kontaktu między utrzymywanymi świniami, a co najmniej:
    • innymi świniami utrzymywanymi w innych gospodarstwach (np. zakaz naturalnego krycia loch i loszek przez knura pochodzącego z innego gospodarstwa; nie utrzymywanie własnych świń przez pracowników zatrudnionych spoza fermy obsługujących świnie, materiały paszowe używane w gospodarstwie lub materiał ściółkowy; zakaz pożyczania i przywożenia do  okresowego użycia sprzętu i narzędzi służących do obsługi świń z i do innych gospodarstw. Wyjątek stanowiłby specjalistyczny sprzęt i urządzenia niezbędny do użycia w budynkach gdzie przebywają świnie po uprzednio wykonanych zabiegach czyszczenia i dezynfekcji);
    • dzikami zarówno żywymi, tuszami dzików odstrzelonych lub zwłokami dzików padłych;
  1. b) każdorazowa zmiana obuwia i odzieży roboczej przy wejściu i wyjściu do/z budynku inwentarskiego, w którym przebywają świnie. Należy ustanowić wydzieloną strefę (np. oddzieloną ścianką działową lub ławką), poza którą nie można przemieszczać się bez zmiany odzieży i obuwia;
  2. c) mycie i dezynfekcja rąk oraz dezynfekcja obuwia przy wejściu do pomieszczeń inwentarskich (środki używane do odkażania spełniają wymagania i zarejestrowanych zgodnie z art. 5 ustawy z dnia 9 października 2015 r. o produktach biobójczych);
  3. d) brak jakiegokolwiek kontaktu z utrzymywanymi świniami przez okres co najmniej 48 godzin przez osoby uczestniczące w polowaniu lub odstrzale sanitarnym, na którym pozyskano dziki lub jakiegokolwiek innego kontaktu z dzikami, tuszami lub zwłokami dzików;
  4. e) obowiązuje zakaz wstępu nieupoważnionych osób lub wjazdu nieupoważnionych środków transportu do gospodarstwa, w tym do pomieszczeń, w których trzymane są świnie. Oznacza to konieczność rejestracji wraz z zapisaniem celu wizyty wszystkich osób wchodzących do budynków inwentarskich o istotnym znaczeniu jak chlewnia, magazyn materiałów ściółkowych i pasz;
  5. f) obowiązkowe jest rejestrowanie wszystkich osób i środków transportu, wkraczających do gospodarstwa, w którym trzymane są świnie (przykłady rejestrów znajdują się na stronie (https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/materialy-pomocnicze-dla-hodowcow-swin);
  6. g) pomieszczenia i budynki gospodarstwa, w którym trzymane są świnie, muszą:
  • być zabezpieczone przed dostaniem się innych zwierząt  lub  mieć kontakt z utrzymywanymi świniami,  ich paszą i ściółką (system zabezpieczeń przeciw owadom może być zorganizowany poprzez używanie lamp owadobójczych, lepów, repelentów, środków owadobójczych używanych na zewnątrz i wewnątrz budynków, larwicydów oraz odpowiednim zabezpieczeniu zbiorników przechowywania gnojowicy (obornika), osuszaniu terenu wokół budynków (nie dopuszczenie do utrzymywania się stojącej wody, bezodpływowych oczek wodnych itp.);
  • umożliwiać wykonanie mycia i dezynfekcji rąk;

(iii)   umożliwiać dokonanie mycia i dezynfekcji  tych pomieszczeń;

(iv)  posiadać warunki w postaci wydzielonego miejsca do zmiany obuwia i odzieży przed wejściem do pomieszczeń, w których trzymane są świnie (np. szatni przepustowej lub miejsca oddzielonego ławką, ścianką działową itp.);

  1. h) posiadać ogrodzenie chroniące pomieszczenia, w których trzymane są świnie oraz budynki, w których przechowywana jest pasza i ściółka. Ściana budynków z odpowiednio zabezpieczonymi otworami okiennymi może stanowić barierę spełniającą wyznaczony cel. W przypadku braku spełnienia tego wymogu można do końca października 2021r. nakazać po kontroli i w formie decyzji administracyjnej  wykonanie obowiązku  bez uszczerbku dla możliwości wprowadzania świń na rynek jeżeli:

– nie ma bezpośredniego zagrożenia ewentualnego rozprzestrzeniania się wirusa ASF z gospodarstwa z powodu braku ogrodzenia (inne wymagania są w pełni spełnione),

– świnie z tego gospodarstwa nie mogą być przemieszczane do innych państw członkowskich lub krajów trzecich,

– istnieje inny sposób zabezpieczenia budynków inwentarskich oraz magazynów pasz i ściółki przed dzikimi zwierzętami,

  1. i) w pierwszej fazie tj. do 31 października 2021r. tzw. „Plan bezpieczeństwa biologicznego” „zatwierdzony” przez właściwego PLW, uwzględniający profil gospodarstwa i ustawodawstwo krajowe musi być sporządzony dla tych gospodarstw, w których pracuje minimum jedna osoba z zewnątrz. „Zatwierdzenie”, czyli potwierdzenie sporządzenia dokumentacji zawierającego wszystkie wymagane poniżej elementy będzie częścią składową kontroli spełnienia zasad bioasekuracji.

Do końca br. kontrole posiadania tzw. „Planu bezpieczeństwa biologicznego” powinny być przeprowadzone również w podmiotach nie zatrudniających dodatkowych pracowników spoza gospodarstw z wyznaczeniem terminu jego  utworzenia nie dłuższego niż 2 miesiące. W takich gospodarstwach elementy „Planu” do utworzenia powinny obejmować pkt 4 (i), (ii), (iii) (v), (vi), (vii).

  1. Plan bezpieczeństwa biologicznego obejmuje co najmniej:
  • ustanowienie w gospodarstwie stref „czystych” i „brudnych” dla pracowników, w zależności od typu gospodarstwa, takich jak szatnie, prysznic, stołówka.

Część czysta może obejmować wyłącznie budynki inwentarskie oraz  miejsca  przechowywania  gotowej do użycia paszy i ściółkę;

  • ustanowienie zasad dotyczących wprowadzania nowych świń do gospodarstwa. Czy zakupione świnie wprowadzane są do budynków/pomieszczeń, gdzie już przebywają zwierzęta, czy stosowany jest system całe puste- całe pełne. Jeśli w budynku przebywają już inne świnie w jaki sposób odizolujemy nowe świnie na okres 30 dni od dnia ich wprowadzenia;
  • opracowane procedury czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu, sprzętu przetrzymywanego na fermie i higieny pracowników (osób obsługujących świnie);
  • opracowane zasady zapewnienia żywności dla pracowników na terenie gospodarstwa oraz zakazu trzymania świń przez osoby pracujące bezpośrednio przy świniach;
  • program szkoleń dla pracowników, w tym każdego nowoprzyjętego do pracy przed podjęciem czynności, obejmujący co najmniej: zasady higieny, wejścia i wyjścia do/z budynków, gdzie utrzymywane są świnie, w tym zmianę odzieży i obuwia, zasady prawidłowego mycia i dezynfekcji rąk, obuwia, urządzeń, sprzętu i pomieszczeń, podstawowej oceny stanu zdrowia świń. O zasadach bioasekuracji przy obsłudze zwierząt w gospodarstwie powinni też być poinformowania domownicy. W gospodarstwach nie zatrudniających osób z zewnątrz do obsługi świń, paszy i materiałów ściółkowych spełnienie tego wymogu następuje przez posiadanie ulotek informacyjnych, uczestnictwie w spotkaniach szkoleniowych w sprawie zasad kontroli i zapobiegania ASF organizowanych dla hodowców świń;
  • ustanowienie i przegląd minimum raz na rok lub kiedy zaistnieje potrzeba, zasad obejmujących przemieszczanie się ludzi, zwierząt, urządzeń i sprzętu  wewnątrz gospodarstwa w celu zapewnienia właściwego oddzielenia różnych jednostek epizootycznych (np. budynków, obszarów produkcyjnych fermy jak porodówki, odchowalnie, tuczarnie), zasady dotyczące ustanowienia konkretnych wejść i wyjść do budynków oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu świń z UPPZ w tym odpady kuchenne powstającymi w gospodarstwie, a także zwierzętami z innych jednostek epizootycznych. Opracowane procedury przekazania padłych świń do unieszkodliwienia w zakładach sektora utylizacyjnego (odbiór przez uprawniony podmiot z podaniem nazwy i kontaktowego numeru telefonu lub adresu mailowego , wypełnienie oświadczeń w dokumentach handlowych o zgłoszeniu upadków PLW;
  • procedury i instrukcje dotyczące stosowania zasad wymagań bioasekuracji podczas konieczności dokonywania napraw, remontów, czy konserwacji urządzeń lub innej infrastruktury budynku gdzie przebywają świnie, przechowuje się pasze i ściółkę, w tym zasady wejścia do tych budynków i wyjścia;
  • zasady przeprowadzania audytów i lub samooceny opracowanych i stosowanych zasad bioasekuracji w tym „Planu bezpieczeństwa biologicznego”. Minimum raz na rok taki przegląd dokumentacji powinien być robiony lub po każdej zmianie jak zwiększenie produkcji (nowe budynki), zmiany sposobu zakupu zwierząt, zmiana typu gospodarstwa np. z obiegu zamkniętego na tucz. W przypadku gospodarstw do 50 sztuk średniorocznie audyt przeprowadzany będzie w ramach kontroli PLW.

 

  1. Kontrole PLW lub urzędowych lekarzy weterynarii w gospodarstwach prowadzone są z częstotliwością:

– w obszarach objętym ograniczeniami I i II dwa razy do roku w odstępach min. 4 miesięcy. Kontrola sprawdzająca w przypadku wykrytych uchybień może być zaliczona do wymogu częstotliwości wizyt jeśli odbywała się z uwzględnieniem nakazanego interwału czasowego,

– w obszarze objętym ograniczeniami III 4 razy do roku w ostępach 3 miesięcznych. Liczba kontroli  może być zmniejszona do 2 rocznie, jeśli ostatnia kontrola warunków utrzymania świń potwierdziła spełnienie wymagań bioasekuracji oraz prowadzony jest monitoring i nadzór choroby określony przepisami art. 16 ust. 1 lit. c RWK.

 

Sporządził : Krzysztof Jażdżewski

Sprawdził: Katarzyna Wawrzak, Paweł Meyer

Zaakceptował: Bogdan Konopka.

 

ZARZĄDZENIE  NR 3

MAZOWIECKIEGO WOJEWÓDZKIEGO LEKARZA WETERYNARII

z dnia 11 stycznia 2021 r.

w sprawie harmonogramu egzaminów ze znajomości zagadnień dotyczących wytwarzania pasz leczniczych z produktu pośredniego.

 

Na podstawie § 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 stycznia 2007r. w sprawie egzaminu ze znajomości zagadnień dotyczących wytwarzania pasz leczniczych z produktu pośredniego Dz. U. Nr 27, poz. 182 zarządza się, co następuje:

§l.

Postanawiam przeprowadzić egzaminy ze znajomości zagadnień dotyczących wytwarzania pasz leczniczych z produktu pośredniego, w roku 2020, w dniach: 16 marca, 8 czerwca, 21 września, 1 grudnia.

§2.

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.

Mając na uwadze problem szacunkowej % niskiej wyszczepialności psów przeciwko wściekliźnie Mazowiecki Wojewódzki Lekarz Weterynarii przygotował akcję informacyjną „Zaszczep pupila, to tylko chwila” promującą obowiązkowe szczepienia psów przeciwko wściekliźnie. Wścieklizna to śmiertelna choroba, która może dotyczyć zarówno psów jak i ludzi, dlatego też  działania profilaktyczne opierające się na wykonywaniu obowiązkowych szczepień psów przeciwko wściekliźnie są niezmiernie istotne, gdyż regularne ich wykonywanie chroni przed  zachorowaniem nie tylko zaszczepionego psa ale również otaczających go ludzi.

Ogłoszenie o naborze dla lekarzy i techników weterynarii do czynności urzędowych z wyznaczenia w 2021 r.

 Powiatowy Lekarz Weterynarii w Białobrzegach informuje, że otwiera nabór na 2021r. dla lekarzy weterynarii i techników weterynarii , do czynności urzędowych na terenie powiatu białobrzeskiego na podstawie art.16 ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej tj. :

  1. szczepień ochronnych lub badań rozpoznawczych,
  2. sprawowania nadzoru nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami oraz wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt,
  3. badania zwierząt umieszczanych na rynku, przeznaczonych do wywozu oraz wystawiania świadectw zdrowia,
  4. sprawowania nadzoru nad ubojem zwierząt rzeźnych, w tym badania przedubojowego i poubojowego, oceny mięsa i nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju,
  5. badania mięsa zwierząt łownych,
  6. sprawowania nadzoru nad rozbiorem, przetwórstwem lub przechowywaniem mięsa i wystawiania wymaganych świadectw zdrowia,
  7. sprawowania nadzoru nad punktami odbioru mleka, jego przetwórstwem oraz przechowywaniem produktów mleczarskich,
  8. sprawowania nadzoru nad wyładowywaniem ze statków rybackich i statków przetwórni produktów rybołówstwa, nad obróbką, przetwórstwem i przechowywaniem tych produktów oraz ślimaków i żab,
  9. sprawowania nadzoru nad przetwórstwem i przechowywaniem jaj konsumpcyjnych i produktów jajecznych,
  10. pobierania próbek do badań,
  11. sprawowania nadzoru nad sprzedażą bezpośrednią,
  12. badania laboratoryjnego mięsa na obecność włośni.

 

Wytyczne:

  1. Wnioski o zgłoszenie woli podjęcia czynności w drodze wyznaczenia wraz z załącznikami dostępne są w Sekretariacie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Białobrzegach oraz na stronie internetowej https://piwbialobrzegi.com.pl/
  2. Wnioski należy składać w Sekretariacie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Białobrzegach w terminie do 30.11.2020r.
  3. Ocena złożonych wniosków oraz przydział wyznaczeń w dniach 02.12.2020-04.12.2020r.

Osoby ubiegające się po raz pierwszy o wyznaczenie winny przedstawić dodatkowo:

Aktualne orzeczenie lekarskie o zdolności do wykonywania pracy na stanowisku lekarza weterynarii , badanie okulistyczne oraz aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.

  • Szkolenie okresowe BHP na stanowisku roboczym
  • Kopie dokumentów potwierdzających wymagane wykształcenie i uprawnienia
  • Kopię zaświadczeń o aktualnym prawie wykonywania zawodu lekarza weterynarii
  • kopię ukończenia specjalizacji , szkolenia.

Osoba ubiegająca się o wyznaczenie winna posiadać odrębny tytuł ubezpieczenia społecznego , nie może korzystać z warunków preferencyjnych przy opłacaniu składek . Wysokość składek nie może być niższa niż minimalne wynagrodzenie obowiązujące w gospodarce narodowej.

* zgodnie z rozporządzeniem MRiRW  z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie zakresu czynności wykonywanych przez osoby niebędące pracownikami Inspekcji Weterynaryjnej oraz kwalifikacji tych osób (Dz. U. z dnia 29.04.2004 r. nr 89, poz.860).

 

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Białobrzegach  informuje, iż:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białobrzegach (dalej: „ADMINISTRATOR”), z siedzibą: ul. Żeromskiego 84, 26-800 Białobrzegi. Z Administratorem można się kontaktować pisemnie, za pomocą poczty tradycyjnej na adres: ul. Żeromskiego 84, 26-800 Białobrzegi lub drogą e-mailową pod adresem: [email protected]
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym można się skontaktować pod adresem mailowym: [email protected].
  3. Pani/Pana dane osobowe są przetwarzane na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), tj. w oparciu o zgodę osoby, której dane dotyczą.
  4. Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na potrzeby kontaktu z Administratorem.
  5. Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora lub strony trzeciej.
  6. Dane osobowe nie pochodzą od stron trzecich.
  7. Administrator nie zamierza przekazywać danych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.
  8. Administrator będzie przekazywał dane osobowe innym podmiotom, tylko na podstawie przepisów prawa.
  9. Dane osobowe będą przetwarzane przez Administratora do zakończenia korespondencji bądź dłużej, w przypadku nawiązania współpracy.
  10. Osoba, której dane dotyczą ma prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania oraz o prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia danych.
  11. Skargę na działania Administratora można wnieść do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  12. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże ich niepodanie spowoduje brak możliwości kontaktu z Administratorem.
  13. Administrator nie przewiduje zautomatyzowanego podejmowania decyzji.

Załącznik 1 do wyznaczeń

W związku z zagrożeniem związanym z występowaniem KORONAWIRUSA SARS–CoV–2 w trosce o bezpieczeństwo Państwa oraz moich pracowników proszę o ograniczenie w najbliższym czasie ilości wizyt w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Białobrzegach.
Prosimy Państwa o kontakt telefoniczny lub e-mailowy
z pracownikami Powiatowego Inspektoratu Weterynarii
w Białobrzegach i przychodzenie jedynie w sprawach pilnych – wymagających bezpośredniej wizyty.
Proszę pamiętać również o konieczności stosowania podstawowych zasad higieny oraz zachowania rozsądku w obliczu obecnej sytuacji.

Powiatowy Lekarz Weterynarii
Piotr Bielawski

Godziny pracy urzędu: poniedziałek – piątek: 08:00-16:00
Adres e-mail: [email protected]
nr tel/fax: 48-613-47-78

Informacje dla hodowców drobiu w związku z wystąpieniem ogniska ptasiej grypy
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow
hpai ulotka 1
hpai ulotka 2

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Białobrzegach informuje, że w dniu 10 września 2019 r. w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego poz. 10624 opublikowane zostało Rozporządzenie nr 19 Wojewody Mazowieckiego uchylające rozporządzenie w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń na terenie powiatów białobrzeskiego, garwolińskiego i kozienickiego.

http://edziennik.mazowieckie.pl/#/legalact/2018/7708/

Informuję, że w dniu 4 września 2019 r. została opublikowana decyzja wykonawcza Komisji (UE)2019/1385 z dnia 3 września 2019 r. zmieniająca załącznik do decyzji wykonawczej 2014/709/UE w  sprawie środków  kontroli w  zakresie zdrowia  zwierząt w  odniesieniu do  afrykańskiego pomoru  świń  w niektórych państwach członkowskich.

W związku z powyższym od dnia 4 września 2019 r. obowiązuje nowy podział powiatu białobrzeskiego na strefy ASF:

STREFA NIEBIESKA

  • gmina Stromiec

STREFA CZERWONA

  • gmina Promna
  • gmina Białobrzegi

STREFA ŻÓŁTA

  • gmina Stara Błotnica
  • gmina Wyśmierzyce
  • gmina Radzanów

Podstawowe zasady dotyczące przemieszczania żywych świń w strefach wyznaczonych w związku z wystąpieniem wirusa ASF – link do strony GIW

Link do mapy ASF:

https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

Skip to content